Recuperem les tradicions i la cultura de Riudellots

  • 15 Abril 2021

Quan vam començar aquest projecte l'any 2017, teníem un objectiu molt clar: no era sols aconseguir un arbre genealògic gegantí de la població de Riudellots (8.000 persones indexades), sinó també retrobar i fer reviure aquella riquesa interminable de tradicions i cultura de la població que s'amaga dins els llibres sacramentals i que en aquells moments eren els més importants per la gent.

Aquells arxius ens indiquen les guerres, les alegries, el fer de la seva gent. Com es relacionaven entre ells, qui prosperava, qui tenia alguna desgràcia, qui marxava, qui tornava...

A partir d'aquest mes us anirem penjant regularment un article dedicat a diferents aspectes, oficis, orografia, geografia, cultura, efemèrides... Personatges que hem descobert que no coneixíem. Personatges que potser no han estat importants per ningú més que per la nostra vila. Anònims que van fer el bé, van ajudar a construir l'actual Riudellots i que van transmetent els seus valors generació darrera generació i segurament van influenciar amb el seu comportament els seus veïns. Us volem ensenyar la història a través dels vostres avantpassats, de com la van viure aquells que hi van ser abans que vosaltres en aquesta terra que ara trepitgeu.

Tots sabem que la vida evoluciona i amb ella la gent, els oficis, la llengua, la cultura, les pràctiques i les tradicions que s'han afegit al llarg dels segles.

Intentarem anar-vos fent conèixer la població de Riudellots passant per sobre les vivències dels vostres avantpassats.

Conèixer una cultura i com s'ha forjat un poble ajuda a entendre sempre més i millor les circumstàncies actuals que l'envolten i compartir tot això amb vosaltres i entre vosaltres. Ajuda, sobretot en aquests moments de crisi covid-19, moments on en la majoria dels casos la relació es transforma, ja no per parlar del temps, sinó per parlar del que més ens preocupa, una malaltia o la pandèmia que ens afecta. Volem que a través d'aquesta pàgina trobeu motius per xerrar d'altres coses, que us interessi la història de la població, que descobriu que sou cosins de lluny, que sapigueu quins eren els oficis desapareguts, els noms que ja no es posen, els noms que es posen de nou, la persona que més anys ha fet a Riudellots, la persona que ha tingut més fills, aquella que va fer alguna cosa per millorar el poble, l'arribada del pas a nivell, qui va ser el primer mestre, qui era el guarda de carril, quan vam tenir llum elèctrica, quan es va obrir aquell carrer, per què a les llindes hi ha tants sastres, per què ha desaparegut l'ofici de rajoler, per què queden pocs pagesos dels molts que hi havia, quines eines utilitzaven, quin nom tenen. Recuperarem oficis perduts de la vila i us explicarem per què es donaven aquí. Recopilarem mots perduts, no només dels oficis, sinó de com es deien certes coses i en farem una recopilació un per un. Retrobarem les confraries de Santa Caterina, del Roser, del Santíssim Sagrament, del Sant Crist, de Santa Maria, de l'Esperança, i qui eren els Confrares i què feien.

Ens agradaria que interactuéssiu amb nosaltres, que ens expliqueu coses de la població per així anar enriquint tot aquest munt de dades que ara ja tenim, però que són antigues, hi ha records vius que ens agradaria ens compartíssiu. La història també es reconstrueix i es fa amb els testimoniatges i els records que passen per oral. Amb aquest ànim iniciem un camí que esperem que us agradi i us sigui el més amè possible.

Ens podeu seguir als nostres perfils de Facebook i Instagram.