Xerrada informativa sobre la taxa Justa

  • 09 Maig 2022


Ja fa 4 anys que a Riudellots de la Selva vam implantar el servei de recollida porta a porta i gràcies a tots vosaltres hem passat de reciclar el 40% dels residus a un, ben consolidat, 80%. Ara, ha arribat el moment de fer un pas més; que consisteix en aplicar de forma més justa les taxes d’escombraries municipals.

A Catalunya, la nova llei de residus, que es troba en procés d’aprovació, ja contempla la introducció de nous criteris de taxa justa i el Consell Comarcal ho està introduint a la comarca. Per aquest motiu, el passat 4 de novembre el Ple de l’Ajuntament va aprovar la nova Ordenança Fiscal nº 8 Reguladora de la nova taxa d’escombraries.

Amb aquest sistema, la taxa d’escombraries dels habitatges que compten amb servei de recollida porta a porta queda dividida en una quota general fixa (que es cobrarà entre els mesos de juliol i agost de cada any)  i una quota variable (que es cobrarà entre els mesos de gener i febrer de l’any següent). Aquesta quota variable es calcularà en funció dels usos bonificables del cubell de la fracció orgànica, i dels usos penalitzables de l’àrea d’emergència i  del nou cubell gris de rebuig, que us entregarem durant aquesta campanya. 

En el cas dels habitatges disseminats, la taxa d’escombraries també estarà dividida en una quota general fixa i una quota variable i amb els mateixos períodes de cobrança. En aquest cas  la quota variable de cada habitatge es calcularà en funció del percentatge de recollida selectiva aconseguida a la seva àrea de disseminat.

Els residus sanitaris domèstics (bolquers i sorres i excrements de  mascotes) es recolliran en una bossa a part, com fins ara, però identificada amb un adhesiu homologat.
 
A partir del dilluns 6 de juny ja es pot estrenar el nou cubell de rebuig; amb una altra novetat que, a partir d’ara, la recollida serà quinzenal. Passades dues setmanes,  el 20 de juny, ja no es podran recollir ni el rebuig sense el cubell corresponent.ni les bosses de residus sanitaris sense identificar.

Els habitatges que no hagin recollit el seu material abans del dia 1 de juliol, aniran registrant  la quota variable més elevada fins que el disposin i l’utilitzin.  Així mateix, també es recomana als propietaris d’habitatges de lloguer que tinguin en compte la nova naturalesa variable que tindran a partir d’ara els rebuts d’escombraries.

Per explicar tots els detalls i resoldre qualsevol dubte s’ha organitzat una xerrada informativa sobre la taxa Justa, que tindrà lloc el pròxim dijous 12 de maig a les 19h a la Sala d’Actes de l’Ajuntament. 

Aquí la circular sobre la Taxa Justa.