Marc
Marc
Marc
Marc
Marc
Marc
Marc
Marc
Marc
Marc
Marc
Marc
Marc
Marc
Marc

Riudellots de la Selva celebra 10 anys de FIPORC

  • 09 Febrer 2023

La Fira tindrà lloc els dies 11 i 12 de febrer de 9 a 18h al municipi selvatà

Riudellots de la Selva ho té tot a punt per celebrar la desena edició de FIPORC. Després de dos anys marcats per la pandèmia que van impedir celebrar la Fira com a tal, els propers 11 i 12 de febrer torna la Fira del Porc per excel·lència de les comarques gironines. L’horari de la FIPORC serà de 9 a 18h amb una àmplia programació pensada per gaudir-la amb tota la família.
 
La programació de FIPORC inclou, a banda d’exposicions, tallers i tota mena d’activitats vinculades al sector del porc, una àrea de tast gastronòmic on poder menjar i fer degustacions. L’àrea de tast funciona amb un sistema de tiquets que es poden comprar al preu d’1€ per bescanviar-los per tastos i productes per esmorzar, dinar o picar, durant tot el dia. Entre els productes a tastar no hi falten la carn de perol, els típics greixons, les botifarres, els embotits, el pernil, els salpebrats, i l’arròs de galta de porc amb carxofes, entre d’altres.

Un any més, l'àrea de tast gastronòmic compartirà protagonisme amb l'escenari de demostracions i exhibicions del procés de matança, especejament i elaboració d'embotits a càrrec de diversos voluntaris del poble i els comentaris d’experts en la matèria.
 
FIPORC va néixer l'any 2014 a Riudellots de la Selva amb la voluntat de consolidar-se com a fira temàtica de referència a Catalunya, posant en valor tot el que envolta el món del porc on, a Riudellots, s'ha convertit en un dels principals eixos econòmics i símbol identitari de la població.

Val a dir que actualment a Riudellots de la Selva, segueixen arriben diàriament més de 25.000 porcs per ser sacrificats i transformats en diversos productes alimentaris, on la indústria càrnia s'ha convertit en un dels principals motors de l'economia local convertint el municipi de Riudellots en el segon municipi d'Europa on hi passen més porcs al dia.
 
Des dels seus inicis la fira s’ha celebrat durant 2 dies de febrer, coincidint amb la temporada d’hivern quan amb l’arribada del fred, antigament es duia a terme la matança del porc en moltes cases rurals.  
 
Es tracta d’una fira de producte on l’eix vertebral és el porc i els productes que se’n deriven.A través de diversos espais repartits pel municipi es posa en relleu tot el cicle de vida d’aquest preuat animal, que tal i com diu la dita popular “del porc, tot s'aprofita”. La fira inclou també un mercat amb paradetes de petits productors i artesans que venen productes de proximitat.

L’alcaldessa de Riudellots Montserrat Roura ha explicat que l’organització de la FIPORC no seria possible sense la implicació i mobilització d’un centenar de voluntaris que participen activament en diverses tasques. En aquest sentit ha aprofitat per fer-los un agraïment juntament a les empreses i entitats patrocinadores.
 
FIPORC 100% familiar
 
FIPORC també té un espai pels més petits, els quals poden aprendre a fer mandonguilles amb les seves pròpies mans, tallers de dibuix, de pintar cares, demostracions de realitat virtual, manualitats relacionades amb el món del porc, una pista slot i atraccions per a tota la família.
 
“Entre els objectius de FIPORC hi ha donar a conèixer als visitants la importància del sector ramader i empresarial i posar en valor una de les tradicions catalanes més antigues com és la matança del porc, fent gaudir al visitant d'una autèntica festa gastronòmica”, tal i com ha explicat el regidor de Dinamització Econòmica, Josep Santamaria.

Jornada tècnica
 
El Centre d’Innovació Gastronòmica Industrial de Riudellots acollirà el divendres 10 de febrer la  jornada tècnica “El sector porcí. Oportunitats, amenaces o transicions” que comptarà amb diverses ponències amb experts i autoritats en la matèria.
 
Els reptes actuals del sector, les Tecnologies Digitals Avançades aplicades al sector porcí, les oportunitats d'aplicació 5G a la Indústria agroalimentària i la nova Llei de Videovigilància als escorxadors, centraran part de la jornada.
 
 
Podeu consultar el detall del programa de la jornada tècnica aquí.
 
La presentació de la desena edició de FIPORC ha tingut lloc aquest dijous al Mercat del Lleó de Girona a càrrec de l’alcaldessa de Riudellots de la Selva, Montserrat Roura i del regidor de Dinamització Econòmica de l’Ajuntament, Josep Santamaria. Durant la presentació s’ha ofert un tastet d’arròs amb galta de porc i carxofes a tots els periodistes assistents.
 
FIPORC està impulsada per l'Ajuntament de Riudellots de la Selva, la col·laboració d’un centenar de voluntaris, el suport organitzatiu de l'empresa gironina Incatis, la Diputació de Girona i el patrocini de diverses empreses. 
 
Per a més informació podeu consultar el web www.fiporc.cat