Riudellots de la Selva s’omple de visitants per celebrar la desena edició de FIPORC

  • 11 Febrer 2023

La Fira tancarà portes diumenge amb una programació 100% familiar
 
Després de dos anys marcats per la pandèmia Riudellots de la Selva ha pogut celebrar amb tota normalitat la desena edició de FIPORC, la Fira del Porc per excel·lència de les comarques gironines.
 
La programació va iniciar-se divendres amb la celebració d’una jornada tècnica i s’allargarà fins aquest diumenge amb una àmplia programació pensada per gaudir-la amb tota la família.
 
La inauguració de FIPORC s’ha fet amb la tradicional tallada de fuet a càrrec de l’alcaldessa del municipi, Montserrat Roura, del diputat de Promoció i Desenvolupament Econòmic i Local de la Diputació de Girona, Jordi Camps, el Preident del Consell Comarcal de la Selva, Salvador Balliu i de l’exconseller d’Economia de la Generalitat de Catalunya, Jaume Giró.
 
Enguany, amb motiu del desè aniversari també s’han bufat les espelmes d’un pastís gegant especialment preparat per a la celebració.
 
La programació de FIPORC inclou, a banda d’exposicions, tallers i tota mena d’activitats vinculades al sector del porc, una àrea de tast gastronòmic on poder menjar i fer degustacions. L’àrea de tast funciona amb un sistema de tiquets que es poden comprar al preu d’1€ per bescanviar-los per tastos i productes tant per a esmorzar, dinar o picar, durant tot el dia. Entre els productes a tastar no hi falten la carn de perol, els típics greixons, les botifarres, els embotits, el pernil, els salpebrats, i l’arròs de galta de porc amb carxofes, entre d’altres.

Un any més, l'àrea de tast gastronòmic ha compartit protagonisme amb l'escenari de demostracions i exhibicions del procés de matança, especejament i elaboració d'embotits a càrrec de diversos voluntaris del poble i els comentaris d’experts en la matèria.
 
FIPORC va néixer l'any 2014 a Riudellots de la Selva amb la voluntat de consolidar-se com a fira temàtica de referència a Catalunya, posant en valor tot el que envolta el món del porc on, a Riudellots, s'ha convertit en un dels principals eixos econòmics i símbol identitari de la població.

Val a dir que actualment a Riudellots de la Selva, segueixen arriben diàriament més de 25.000 porcs per ser sacrificats i transformats en diversos productes alimentaris, on la indústria càrnia s'ha convertit en un dels principals motors de l'economia local convertint el municipi de Riudellots en el segon municipi d'Europa on hi passen més porcs al dia.
 
Des dels seus inicis la fira s’ha celebrat durant 2 dies de febrer, coincidint amb la temporada d’hivern quan amb l’arribada del fred, antigament es duia a terme la matança del porc en moltes cases rurals.  
 
Es tracta d’una fira de producte on l’eix vertebral és el porc i els productes que se’n deriven. A través de diversos espais repartits pel municipi es posa en relleu tot el cicle de vida d’aquest preuat animal, que tal i com diu la dita popular “del porc, tot s'aprofita”. La fira inclou també un mercat amb paradetes de petits productors i artesans que venen productes de proximitat.

L’alcaldessa de Riudellots Montserrat Roura ha explicat que l’organització de la FIPORC no seria possible sense la implicació i mobilització d’un centenar de voluntaris que participen activament en diverses tasques. En aquest sentit ha aprofitat per fer-los un agraïment juntament a les empreses i entitats patrocinadores.

FIPORC 100% familiar

FIPORC també té un espai pels més petits, els quals poden aprendre a fer mandonguilles amb les seves pròpies mans, tallers de dibuix, de pintar cares, demostracions de realitat virtual, manualitats relacionades amb el món del porc, una pista slot i atraccions per a tota la família.
 
“Entre els objectius de FIPORC hi ha donar a conèixer als visitants la importància del sector ramader i empresarial i posar en valor una de les tradicions catalanes més antigues com és la matança del porc, fent gaudir al visitant d'una autèntica festa gastronòmica”, tal i com ha explicat el regidor de Dinamització Econòmica, Josep Santamaria.
 
FIPORC està impulsada per l'Ajuntament de Riudellots de la Selva, la col·laboració d’un centenar de voluntaris, el suport organitzatiu de l'empresa gironina Incatis, la Diputació de Girona i el patrocini de diverses empreses. 
 
Per a més informació podeu consultar el web www.fiporc.cat