Riudellots aprova provisionalment les ordenances fiscals per al 2024

  • 09 Novembre 2023

El Ple de l'Ajuntament de Riudellots de la Selva va aprovar de manera provisional i per unanimitat les ordenances fiscals per al 2024 el passat 6 de novembre.

Les ordenances proposen diverses modificacions destinades a millorar la sostenibilitat, incentivar l'ús d'energies renovables i adaptar els serveis municipals a les necessitats dels ciutadans.

En primer lloc, s'augmenta la bonificació de la quota de l’IBI fins al 50% i fins a un màxim de 350€ per a la instal·lació de plaques fotovoltaiques, amb l'objectiu d'incentivar l'ús d'energia solar i fomentar la sostenibilitat. També, en tema d'habitatge, s'ha incrementat en un 50% la quota de l'IBI per als habitatges buits del municipi per tal d'impulsar-ne el seu ús.

En segon lloc, s'han realitzat dos canvis pel que fa a la taxa de recollida i tractament de deixalles, a causa de l'increment dels costos de l'empresa NORA i les obligacions legals relacionades amb la gestió de residus. Per una banda, s'ha proposat una modificació del pla de gestió per aconseguir estalviar uns 28.000 euros per gestionar eficientment els residus. I, per altra banda, s'ha incrementat la quota fixa per llar en un 15%, fins a un import de 118,22€, amb l'objectiu de cobrir els costos de recollida i tractament de deixalles. El regidor de Medi Ambient, Eudald Teixidor, afirma que hem fet tot el possible per no haver de fer una puja important de cara al 2024.  

Lluís Barnés, primer tinent d'alcaldia, ha subratllat que "aquesta és una primera proposta a curt termini, però tenim tot un any per buscar estalvis,  disminuir el dèficit i per estudiar de nou el pla de gestió" i ha afegit que la participació de la població en aquest nou pla serà necessària perquè tal de reduir la puja del tant per cent de cara a les ordenances de l'any vinent.

Pel que fa a la taxa per la prestació del servei de llar d'infants, s'han realitzat diversos canvis per millorar l'accessibilitat als seus serveis. La quota mensual per a la llar d'infants zero (I0) s'ha reduït en un 10%, fixant-la en 225€. També s'ha modificat la quota mensual d'acollida de tarda, establint-la en 50€, amb un canvi d'horari, de 17 a 18h. D'aquesta manera, tal com ha afirmat Josep Santamaria, alcalde de Riudellots, "permetem conciliar les sortides de l'escola i la llar d'infants als pares que tenen fills o filles als dos centres".

Destaquem també les modificacions que s'han dut a terme en les tarifes de la piscina municipal de Riudellots per adaptar-les als serveis i garantir-ne la sostenibilitat. L'alcalde de Riudellots, Josep Santamaria i el regidor d’esports, Raül Coll, han destacat que s'han incorporat tarifes noves per als abonaments de temporada familiars, una opció que no estava disponible l'any passat.

Finalment, l'Ajuntament també ha aprofitat per realitzar ajustos tècnics i de lèxic en altres ordenances (5, 10 i 21) amb l'objectiu de millorar-ne la claredat i la coherència.

Actualment, les ordenances estan en exposició pública i es poden fer al·legacions.

Podeu recuperar el ple sencer en aquest enllaç.