Tot a punt per a la 11a edició de FIPORC

  • 15 Febrer 2024

La Fira tindrà lloc els dies 17 i 18 de febrer de 9 a 18h al municipi selvatà

Riudellots de la Selva ho té tot a punt per celebrar l’onzena edició de FIPORC. Els pròxims 17 i 18 de febrer torna, un any més, la Fira del Porc per excel·lència de les comarques gironines amb una àmplia programació pensada per gaudir-la amb tota la família.  

La programació de FIPORC inclou, a banda d’exposicions, tallers i tota mena d’activitats vinculades al sector del porc, una àrea de tast gastronòmic on poder menjar i fer degustacions. L’àrea de tast funciona amb un sistema de tiquets. Entre els productes a tastar, no hi falten la carn de perol, els típics greixons, les botifarres, els embotits, el pernil, els salpebrats, i l’arròs de galta de porc amb carxofes, entre d’altres.

Un any més, l'àrea de tast gastronòmic compartirà protagonisme amb l'escenari de demostracions i exhibicions del procés de matança, especejament i elaboració d'embotits a càrrec de diversos voluntaris del poble i els comentaris d’experts en la matèria i del cuiner radiofònic Pep Nogué, que farà en directe des de FIPORC la seva secció “l’Arca de Nogué” del programa El Suplement de Catalunya Ràdio. 

Com a novetats, aquesta edició s’ha organitzat un concurs infantil i juvenil de dibuix “El porquet de FIPORC”, així com el primer Campionat de botifarra, que va tenir lloc el passat cap de setmana. En aquesta onzena edició, es recupera la jornada tècnica del sector de la indústria porcina amb la col·laboració d’IRTA. 

La fira acull també l’exposició “El Fiporc de Mireclik”, a la sala d'exposicions de la Casa de Cultura de Riudellots. Es tracta d’una recreació de Mireia Gómez Ortiz, que convida a viure el Fiporc i els voltants de Riudellots, des del punt de vista d'un Playmobil.

FIPORC va néixer l'any 2014 a Riudellots de la Selva amb la voluntat de consolidar-se com a fira temàtica de referència a Catalunya, remarcant tot el que envolta el món del porc on, a Riudellots, s'ha convertit en un dels principals eixos econòmics i símbol identitari de la població.

Val a dir que actualment a Riudellots de la Selva, arriben diàriament més de 25.000 porcs per ser sacrificats i transformats en diversos productes alimentaris, on la indústria càrnia s'ha convertit en un dels principals motors de l'economia local convertint el municipi de Riudellots en el segon municipi d'Europa on passen més porcs al dia.

Des dels seus inicis la fira s’ha celebrat durant 2 dies de febrer, coincidint amb la temporada d’hivern quan amb l’arribada del fred, antigament es duia a terme la matança del porc en moltes cases rurals.  

Es tracta d’una fira de producte on l’eix vertebral és el porc i els productes que se’n deriven. A través de diversos espais repartits pel municipi es posa en relleu tot el cicle de vida d’aquest preuat animal, que tal com diu la dita popular “del porc, tot s'aprofita”. La fira inclou també un mercat on comprar embotits a les paradetes de petits productors que venen productes KM0 del porc com botifarres, cansalades, lloms, baiones, greixons, etc. 

El regidor de Dinamització  Econòmica i responsable de la fira, Lluís Barnés, ha explicat que l’acollida que té FIPORC  és gràcies a la gran mobilització i implicació dels voluntaris que participen activament, setmanes abans del seu inici, per potenciar la fira i, posteriorment, la plena dedicació al llarg del cap de setmana. En aquest sentit, ha aprofitat per fer-los un agraïment juntament amb les empreses i entitats patrocinadores. 

FIPORC també compta un espai pels més petits, amb tota mena de tallers de dibuix, de pintar cares, manualitats relacionades amb el món del porc, atraccions, entre altres. 

“Entre els objectius de FIPORC hi ha donar a conèixer als visitants la importància del sector ramader i empresarial i remarcar una de les tradicions catalanes més antigues com és la matança del porc, fent gaudir al visitant d'una autèntica festa gastronòmica”, tal com ha explicat el regidor de Dinamització Econòmica, Lluís Barnés. 

Jornada tècnica

El Centre d’Innovació Gastronòmica Industrial de Riudellots acollirà el divendres 16 de febrer la 8a edició de la  jornada tècnica dirigida a professionals del sector porcí.

Durant la tarda, els assistents podran conèixer com la Tomografia Computeritzada ajuda en la producció de carn de porc i com donar valor afegit a la carn de porc. Aquestes xerrades tenen per objectiu donar ajudar els productors a ser més eficients i aconseguir millorar la producció. 

La presentació de l’onzena edició de FIPORC tindrà lloc el dijous, 15 de febrer, al Mercat del Lleó de Girona a càrrec de l’alcalde de Riudellots de la Selva, Josep Santamaria i del regidor de Dinamització Econòmica de l’Ajuntament, Lluís Barnés. 

FIPORC està impulsada per l'Ajuntament de Riudellots de la Selva, i compta amb la col·laboració d’un centenar de voluntaris, el suport organitzatiu de l'empresa gironina INCATIS, la Diputació de Girona i el patrocini de diverses empreses. 

Inauguració oficial

Tot i que la Fira obrirà les portes a les 9 del matí, la inauguració oficial tindrà lloc dissabte a càrrec del Conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort.  La inauguració comptarà amb l’acompanyament de la Colla Gegantera de Riudellots des de l'Ajuntament fins a l'àrea de tast i l’actuació de la coral Les Veus del Cric.