Protecció Civil activa l'Alerta dels plans INUNCAT i VENTCAT

  • 20 Abril 2020

Protecció Civil de la Generalitat ha activat l’Alerta del Pla Especial d’Emergències per Inundacions de Catalunya INUNCAT per la previsió de pluges que poden donar acumulacions destacades sobretot a les comarques de la meitat nord-est del país i que poden fer augmentar els cabals d’alguns rius i rieres. A més, també s’ha posat en alerta el pla VENTCAT pel fort vent previst a partir de dimarts al migdia i fins dimecres al litoral central i nord de Catalunya.

El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) preveu la possibilitat de superar el llindar d’acumulació de 100 litres/m2 en 24 hores dimarts a les comarques de la Garrotxa, Gironès, Pla de l’Estany, Selva i Vallès Oriental, i amb menor probabilitat a les comarques de l’Alt i Baix Empordà, Maresme, Osona, Moianès, Bages, Vallès Occidental, Baix Llobregat i Barcelonès.

Per aquest motiu, i també per la fosa de neu a causa de les pluges en cotes altes, cal estar atents principalment al possible augment del cabal dels rius Muga, Ter, Tordera i Fluvià, i no acostar-s’hi ni a peu ni amb vehicle.

Davant d’aquest episodi, Protecció Civil de la Generalitat recomana informar-se permanentment de la situació meteorològica i les possibles afectacions viàries abans de sortir de casa.  Tot i que la mobilitat ja està molt restringida per l’estat d’alarma, convé encara més extremar les precaucions entorn de rius i rieres perquè poden portar aigua abundant de forma sobtada i convertir-se en una zona extremadament perillosa.

ALERTA PLA VENTCAT

Protecció Civil també ha activat aquest matí l’alerta del pla VENTCAT per l’avís del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) de fort vent de component est a partir del migdia i fins dimecres a les comarques del litoral de Barcelona i Girona.

Cal extremar especialment la prudència en la mobilitat a les zones on bufi fort el vent, tant a peu com amb vehicle, per la possible caiguda de branques o altre mobiliari urbà.

A banda, el Servei Meteorològic de Catalunya també preveu per fort onatge de més de 2,5 metres d’alçada amb mar de fons de l’est. Protecció Civil de la Generalitat recorda que cal mantenir la prudència a les zones afectades pel fort onatge, allunyant-se d’espigons i esculleres.