Informació rellevant per als veïns i veïnes amb aus de corral

  • 05 Gener 2021

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya informa que recentment s’han detectat casos d’Influença Aviària d’Alta Patogenicitat (IAAP) a diversos països d’Europa, com ara Alemanya, Regne Unit, Irlanda, Itàlia, Bèlgica i França,  entre altres. Amb l’objectiu d’evitar la introducció d’aquesta malaltia a Catalunya, el Departament d’Agricultura ha adoptat diverses mesures preventives a les explotacions d’aus de corral per a l’autoconsum familiar. 
 
Es demana als propietaris d’aus d’autoconsum que s’adrecin a l’oficina comarcal del Departament d’Agricultura (Plaça de Pompeu Fabra, 1, Girona) per informar sobre la tinença d’explotacions avícoles per a l’autoconsum. Agricultura oferirà als veïns i veïnes visites de control sanitari periòdiques per comprovar el compliment de les mesures de protecció i bioseguretat de les granges per evitar el contacte amb aus salvatges i altres aus no controlades. A més, totes les aus de producció o autoconsum han d’estar confinades fins al 15 de febrer.
 
Així mateix, el Departament d’Agricultura recorda que les explotacions avícoles per a l’autoconsum familiar han d’estar inscrites en el Registre d’Explotacions Ramaderes de Catalunya i s’han d’adoptar diverses mesures de bioseguretat i d’higiene. Per evitar malalties d’influència aviària, cal protegir les aus d’autoconsum del contacte amb les aus salvatges (ànec, cigonya), s’ha d’impedir l’accés de les aus salvatges a l’aigua i el menjar de les aus d’autoconsum i no se’ls pot subministrar aigua procedent de rius, basses o altres fonts exteriors. A més, cal tenir un control diari de les tasques de neteja i desinfecció de les instal·lacions on s’allotgen les aus, així com tenir una correcta gestió de la gallinassa i les baixes.